Wędrówka przez Labirynt Historii: Regionalne Eliminacje Turnieju Debat Historycznych IPN

Współczesne spojrzenie na przeszłość to niczym wędrówka przez labirynt pełen tajemnic i kontrowersji. 22 marca 2024 roku, w siedzibie Oddziału...

Światowy Dzień Zdrowia 2024 ,,Moje zdrowie, moje prawo”

Święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku. Obchodzone jest corocznie od 1950. Święto inicjuje...

Blisko sensacji, z cennym punktem!

Ślepsk Malow Suwałki blisko niespodzianki w starciu z Jastrzębskim Węglem, aktualnymi mistrzami Polski i finalistami Ligi Mistrzów! Ostatecznie jednak górą...

II LO najlepsze w Konkursie Ekonomicznym

W dniu pełnym emocji i intelektualnych zmagań, 20 marca 2024 roku, Państwowa Uczelnia Zawodowa w Suwałkach stała się areną dla...


El día Mundial de la Paella es el 20 de septiembre, porque es el día de la relacción del arroz, y sin arroz no hay paella, un plato típico de Valencia y famoso en todo el Mundo. Además de arroz, la paella tradicional lleva azafrán, carne de pollo o conejo y pimientón dulce. Exíste también la paella marinera que se prepara con mariscos.
El 20 de septiembre los valencianos invitan al. Mundo entero a cocinar paella, porque la paella es unión de amigos y familiares alrededor de una mesa.

W naszej szkole uczniowie i uczennice klasy II C i III C chcąc podtrzymać tradycję tego święta przygotowali swoją paellę. Historia paelli rozpoczęła się w Walencji. Początkowo przygotowywano ją na otwartym ogniu, na polach, gdzie do pozłacanego szafranem ryżu dodawano to, co akurat było pod ręką: królika, kurczaka, kilka ślimaków, garść fasoli, pomidory i czosnek. Dużo później doszły owoce morza, grzyby, inne mięsa i warzywa. Jednak najważniejszy w tej potrawie jest ryż. Dodatki powinny tylko wzbogacić jego smak.
Nasi uczniowie i uczennice z klas humanistycznych zgłębiając naukę języka hiszpańskiego, smakują również jej kuchni. Oto jeden z wielu pomysłów zrobienia paelli.


SKŁADNIKI
⦁ 8 świeżych krewetek
⦁ 2 cebule
⦁ 200 dag ryżu
⦁ pół łyżeczki curry
⦁ 2 cukinie
⦁ 2 bakłażany
⦁ 10 pomidorków cherry
⦁ 200 ml białego wina
⦁ 200 ml wody
⦁ 4 łyżki zielonego groszku
⦁ 2 łyżki oliwy
⦁ sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE Na patelnię do paelli wlej oliwę i zanim się rozgrzeje, dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę. Przesmaż ją, następnie dodaj ryż i przesmaż razem. Gdy ryż zacznie się złocić, podlej go winem i gotuj chwilę na małym ogniu, doprawiając solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotuj ok. 10 min., uzupełniając odparowującą wodę. Dodaj świeże, obrane z pancerzy krewetki, groszek, pokrojone w kostkę cukinię i bakłażana, pomidorki cherry. Całość duś na małym ogniu przez 5 minut. Przed podaniem udekoruj świeżymi listkami natki pietruszki.

BUEN PROVECHO – SMACZNEGO

Opracowała – Kamila Życzkowska – Kolenkiewicz


Skip to content